Posiłki serwowane w trakcie
wyjazdów to potrawy wegańskie (100% roślinne), bazujące
na świeżych, sezonowych produktach, w zdecydowanej
wiekszości bez glutenu.
W naszej kuchni bazujemy na produktach nieprzetworzonych,
gdzie podstawą są świeże warzywa i owoce, ziarna, pestki,
orzechy, ryż i kasze.
Preferujemy smaczne i proste, a równocześnie zdrowo zbilansowane
dania roślinne, które dzięki ciekawym połączeniom smakowym
i urozmaiconym kompozycjom, mogą stanowią inspirację do późniejszego
przygotowywania ich w domu.
Uwaga! Przygotowywane przez nas potrawy mogą zawierać śladowe
ilości glutenu.
NASZE ŚNIADANIA
Forma szwedzkiego stołu.
Przykładowe menu:
- mleko roślinne z płatkami, suszonymi owocami, orzechami
- do wyboru
- sezonowe, swieże warzywa, sałaty i owoce
- zdrowe pieczywo na naturalnym zakwasie
- pasztet soczewicowy z żurawiną, pasztet z ciecierzycy
- kolorowe pasty do chleba np. paprykarz, pasta oliwkowa,
soczewicowa, guacamole, twarożek z tofu ze szczypiorkiem i
rzodkiewką, hummusy w różnych odmianach smakowych, pasta z
zielonego groszku i mięty
- roślinne masła do pieczywa, np. z siemienia lnianego z rozmarynem,
masło słonecznikowe z koperkiem, migdałowe z gruszką, sezamowe
- sałatka warzywna z roślinnym majonezem
- racuchy wegańskie
- fasolka po bretońsku
- domowy dżem
- swieżo parzona kawa, herbata i zioła, woda, soki owocowe.
Możliwośą spakowania posiłku na drugie śniadanie.
OBIADOKOLACJA
Każdy obiad składa się z dwóch dań,
zupy i drugiego dania.
Przykładowe zupy:
- krem z buraków ze śmietaną słonecznikową i koperkiem
- chłodnik wiśniowy z tymiankiem
- indyjska zupa dahl
- wielowarzywne minestrone z sezonowych warzyw
- zupa krem z groszku ze świeżą miętą i wędzonym tofu
- szczawiowa z kaszą jaglaną
- krem z jabłek i gruszek z cynamonem i goździkami
- zupa pieczarkowa z makaronem ryżowym
- brokułowa z grzankami
- krem z gruszki i pietruszki
- zupa krem z pieczonego kalafiora z sezamem
Przykładowe drugie dania:
- naleśniki gryczane ze szpinakiem i suszonymi pomiorami,
z sosem majonezowym, sałatką pomiorową i surówką z białej
fasoli
- makaron z pesto z rzodkiewki i serem z ziemniaka
- papryka lub cukinia faszerowana ryżem, dymką i pieczarkami,
w sosie pomidorowo-ciecierzycowym, sałaty i kiełki
- kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym,
sałatka paprykowa, aromatyczna surówka z cukinii
- pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym z tofu, surówka porowa
z ogórkiem i rzodkiewką, buraczki zasmażane, kiszone ogórki
- naleśniki na słodko z bitą śmietaną i orzechami
- makaron ryżowy z sosem ala bolognese, gotowanymi warzywami
i kiełkami
- falafel z sosem sezamowym, ryż gotowany z brokułem, surówka
z granatem
- gołąbki podane z młodymi ziemniaczkami i ogórkami małosolnymi
- biała kasza ze szpinakiem, bobem, suszonymi pomidorami i
orzechami, surówka z pomidorów
S£ODKIE POCZĘSTUNKI
W trakcie spotkania powitalnego i pożegnalnego
proponujemy naszym uczestnikom wegański poczęstunek na
słodko. Preferujemy wypieki i desery bez glutenu oraz
słodzone zdrowymi alternatywami dla cukru. Przykładowe słodkości:
- gofry z owocowymi dodatkami lub masłami orzechowymi
- aromatyczny sernik z kaszy jaglanej z polewą czekoladową
- wegański biszkopt z sezonowymi owocami
- muffinki z cukinii i kokosa
- szarlotka
- ciasteczka bananowo-owsiane z karobem
- krakersy z czarnuszką
- tarta bez pieczenia z jaglano-migdałowym kremem
- kulki rafaello, orzechowe kulki z karobem
ZAPRASZAMY !!!
|
facebook.com/wakacjewege
|